/


Sukelluskohteet

Sammakoiden käyttämiä sukelluskohteita

Asuntoproomu

Helpoin veneestä
Syvyys12-19m
VesistöPäijänne
Jyväskylästä20 km
KuvausAsuntoproomu on Päijänteessä Säynätsalon kupeessa ja sukeltaminen onnistuu parhaiten veneestä. Proomu on noin 30 m pitkä ja 6 m leveä. Keula on 12 metrissä ja pohja peräsimen luona 19 metrissä. Vesi on tummaa, joten lamppu on välttämätön. Hylylle laskeutuneen mudan pöllähtäessä vesi muuttuu nopeasti sameaksikin. Proomulla asustelee muutama matikka, lisäksi paikalla voi törmätä ahveniin ja kiiskiin. Proomun lähistöllä on myös tukkipinoja. Proomun sisätiloista kannattaa pysytellä poissa, koska proomu ei ole enää priimakunnossa.

Julmat lammit, Saarijärvi

Syvyys10 m
Vesistö
Jyväskylästä0 km
Ajo-ohjeJyväskylästä tullessa jatketaan Saarijärven keskustasta tietä no.13 Kokkolan suuntaan kymmenkunta kilometriä. Aja ohi oikealla näkyvän Julmien lampien pysäköintipaikan. Kaksi kilometriä pysäköintipaikan jälkeen oikealle kääntyy Temppulantie. Aja tätä tietä Haukilammen ja Tuomilammen ohi (katso paikat esim. www.google.com/maps -kartasta) päätien risteyksestä tasan 800 metriä. Kun olet ohittanut vasemmalla näkyvän Tuomilammen ja lampi lakkaa näkymästä, aja siis vielä sata metriä. Silloin edessä näkyy oikealla kaksihaarainen puinen sähkötolppa. Parikymmentä metriä ennen tolppaa on oikealla levennys, jossa on pysäköintitilaa kolmelle autolle. Levennyksen kohdalta metsään menee oikealle polku, jonka päässä Valkea lampi on. Polku on leveä ja selkeä. Sitä pitää jatkaa ohi pikkulampien, sivupoluille poikkeamatta, metsän halki kävellen noin 12 minuuttia. Silloin näkyy vasemmalla puolella pari sataa metriä pitkä iso lampi, joka ei kuitenkaan ole se oikea kohde (Google mapsin kartassa tätä ensin näkyvää lampea ei edes ollut). Tästä paikasta pitää kävellä vielä noin minuutti polkua myöten loivaa rinnettä ylös - samalla myös polku haaraantuu kahteen osaan. Paras on valita vasemmanpuoleinen haara, vaikka molempia haaroja Valkoiselle lammelle päätyykin. Valkoinen lampi näkyy, kun viimeistä loivaa rinnettä on siis kävelty minuutti eteenpäin. Lammen rannassa GPS näytti N 62 ast. 46.238' & E 25 ast. 08.056'. (Lammen lähelle voi tulla myös ennen Julmien lampien pysäköintipaikkaa alkavan Poukkalantien ja metsäautotien kautta, mutta tämän vaihtoehtoisen reitin yksityiskohdat eivät ole selvillä. Tässä kuvattu Temppulantien reitti on niin selkeä, että siltä on vaikeaa eksyä.)
KuvausJulmat lammit on kolmen peräkkäin olevan lammen muodostama luonnonsuojelualueella sijaitseva nähtävyys Saarijärvellä. Julmien lampien läheiseltä tie no. 13:lta katsottuna kolmas lampi (joissain kartoissa Valkoinen lampi) on jo 1970-luvulta lähtien tunnettu sukelluspaikka. Lammen rannat ovat suureksi osaksi jyrkkiä kallioita, jotka veden alla jatkuvat yli kymmenen metrin syvyyteen. Vesialueen koko on noin 80 x 200 metriä. Valkoisen lammen vesi on lähdevettä, ja näkyvyyttä on usein kahdeksan metriä. Pohjalla kasvaa vesikasvien tiheikköjä ja siellä voi nähdä pieniä ahvenia. Heinäkuussa 2009 pintaveden lämpötila oli 19 astetta ja vesi oli tämän lämpöistä kolmen metrin syvyyteen asti. Syvemmällä oli selvästi kylmempää. Muut taustatiedot kertovat, että lammen vedenpinnan taso vaihtelee vuodessa kaksikin metriä. Lisäksi lähimetsissä on paljon ilveksiä. Karhujakin seudulla liikkuu. Lammen rannalla on nykyään makkaranpaistokatos, puuvaja sekä kuivakäymälä.

Yleiskuva | Gillikatos

Kultaranta, Muurame

Kantomatka 60 m
Syvyys0-6 m
Vesistö-
Jyväskylästä0 km
Ajo-ohjeTie rantaan on tukittu kivillä, joten varusteet joutuu kantamaan 60m päästä
OsoiteKultarannantie 164
KuvausKultarannassa on erittäin loivasti syvenevä hiekkapohjainen ranta. Veteenmeno ja sukeltaminen on kohteessa on helppoa ja siksi se sopiikin kaikille. Myös kokeneemmille sukeltajille kohde on erinomainen paikka esim. suunnistus yms. harjoitteluun. Muuratjärven vesi on Päijännettä kirkkaampaa eikä lamppua tarvitse.

Kärkinen, Maapuoli

Syvyys0-36m
VesistöPäijänne
Jyväskylästä32 km
Ajo-ohjeJyväskylästä ysitietä etelään, kunnes ennen Korpilahtea käännytään huoltoaseman kohdalla vasemmalle. Tätä tietä suoraan Päijänteelle asti ja juuri ennen Kärkisten siltaa oikealle ja rantaan. Jyväskylästä ajaa n. 30 min.
OsoiteVespuolentie 564, Korpilahti
KuvausKohde soveltuu kaiken tasoisille sukeltajille ja sieltä löytyykin syvyyksiä kaikille. Kärkisissä on sukeltamaan helppo lähteä, koska autolla pääsee aivan rantaan ja veneenlaskupaikalta on helppo lähteä sukeltamaan. Paikalta itään lähdettäessä ranta viettää pitkään matalasti 3-8 m syvyydessä ja tällä alueella onkin hyvä harjoitella suunnistusta, opetella tasapainotusta sekä bongailla pohjasta erilaista rojua. Etelään eli sillan alle lähdettäessä ranta syvenee melko jyrkästi ja aivan sillan alla on 5 - 22m alueella sillan rakennuksen aikana tehty lohkareinen jyrkänne, joka putoaa syvyyksiin. Jyrkänteellä voi ihailla jylhää kivikkoista maisemaa sekä nähdä hienoja ahvenparvia sekä matikoita. 22 metrin jälkeen jyrkänne loivenee hiekka/mutarinteeksi, joka syvenee aina syvimmillään 36 metrin syvyyteen, muuttuen tasaiseksi aivan salmen keskellä. Päijänne on tummavetinen ja siksi siellä tarvitsee lampun n. 10m syvyydessä. Kärkisissä käy hienoinen virtaus, joka pitää veden kohtuullisen selkeänä huuhtoen mennessään mahdollisen mutapöllyn. Alle 10 metrin sukelluksia voi tehdä hyvin myös ilman lamppua.

Kärkinen, Vespuoli

Syvyys0-36m
VesistöPäijänne
Jyväskylästä32 km
Ajo-ohjeAjettuasi pohjoisesta tullessa sillan ylitse käänny heti oikealle ja aja rantaan.
OsoiteVespuolentie 680, Korpilahti
KuvausKorpilahden Vespuolella sukelletaan Päijänteessa Kärkisten sillan eteläpuolella. Paikkana on vanha lossinlaituri. Kohde sopii kaikentasoisille sukeltajille. Pohja on loivaa melko kovaa mutarinnettä. Voit sukeltaa myös matalassa kivikossa lähempänä rantaa. Kun lähdet rannasta vasemmalle, vähän matkan päässä on polveileva kalliojyrkänne syvyydellä 7 - 17 m. Näkyvyys Päijänteelle tyypillinen eli syvemmällä tarvitset lampun.

Kuva pinnalta

Louhos, Viitasaari

Syvyys0-15 m
Vesistö
Jyväskylästä0 km
Ajo-ohjeE75 eli nelostietä pohjoiseen Viitasaaren ohi, josta Viikinkartanon kohdalta tienviitta vasemmalle Kinnulaan. Tätä Kokkolantietä pitkin 22.9 km, jolloin oikealle kääntyy aika pieni hiekkatie (ei tienviittaa tms.), saa siis olla tarkkana, ettei aja ohi. Tätä ns. metsätietä 1 km, louhos näkyy tien oikealla puolella. Tien vasemmalla puolella näkyy vanha tallirakennus, jonka takana on yksi pienemmistä kaivannoista.
KuvausAlueella on neljä veden täyttämää louhosta, joista kolme pientä sukellukseen sopimatonta kaivantoa (matalia, samea vesi, metallirojua) ja yksi isompi (miltei Kaatialan kokoinen) avokaivanto, jossa on todella kirkas vesi. Profiililtaan rappumaisesti laskeva molemmilta puoliltaan, max syvyys n 12m. Kivenlohkareita pohjassa jonkin verran, ei elämää, mutta kallioseinämät tosi hienot auringonvalossa. Lamppua ei tarvitse pilvisenä päivänäkään. Autot saa hyvin lähelle suurimman louhoksen rantaa, josta rensselit päällä pääsee hyvin veteen.

Yleiskuva | Kuva pinnalta | Pinnan alta

Matala proomu, Kinkomaa

Syvyys2-9 m
VesistöPäijänne
Jyväskylästä15 km
Ajo-ohjeKinkomaan koulua vastapäätä käännytään Soratielle. Ajetaan suoraan n. 1,2 km ja sen jälkeen haaraumasta oikealle. Vajaan 200 m jälkeen käännytään Y-haarasta vasemmalle. Heti mäen nyppylän alla on pieni levikkeen tapainen, johon voi jättää autot. Siitä menee polku rantaan (n. 150 m).
OsoiteSoratie 118 E
KuvausProomu on nimensä mukaisesti rantavedessä. Hyvällä säällä sen voi löytää pinnalta katsellenkin, keula on parissa metrissä. Syvin kohta n.10 m. Proomulla on yleensä paljon uteliaita ahvenia. Lähistöllä löytyy myös tukkeja ja muuta tavaraa. Matalasta vedestä huolimatta lamppu on tarpeen koko proomun tarkastelussa. Sukeltamaan voi lähteä rannalta, jos raahaa kamat autolta noin 150 metrin matkan rantaan.

Muuratsalon lounaiskulma

Veneestä
Syvyys0-15 m
VesistöPäijänne
Jyväskylästä0 km
KuvausMuuratsalon saaren lounaiskulmalla Kätkytsaaren lähistöllä on valtavia lohkareita. Matalassa vedessä näkyvyyskin on melko hyvä, joten kohde sopii kaikille. Kivikossa näkee pikkukaloja. Kohteeseen mennään veneellä.

Mämmensalmi, Äänekoski

Syvyys0-20m
VesistöKeitele
Jyväskylästä50 km
OsoitePäiväkunnaantie, Lossiranta
KuvausKohde on vanhalla lossilinjalla Keiteleessä. Lähtö yleiseltä uimarannalta. Rannan hiekkapohja muuttuu melko jyrkäksi mutarinteeksi. Syvemmällä pohja tasaantuu ja on salmen keskellä noin 20 metrissä. Pohjalla ja rinteessä on monipuolista uudempaa ja vanhempaa romua. Näkyvyys on Päijännettä parempi, mutta syvemmällä tarvitsee lampun.

Rappukallio

Veneestä
Syvyys0-100 m
VesistöPäijänne
Jyväskylästä0 km
KuvausKohteeseen mennään veneellä. Rappukalliolla on komea kallioseinämä, joka tippuu syvyyksiin vaihtelevalla jyrkkyydellä rappusia muodostaen. Suomen syvimmässä kohdassa syvyyttä riittää, mutta seinämä alkaa jo muutamasta metristä.

Siikajärvi

Pääsy voi olla estetty puomilla.
Syvyys0-12m
Vesistö-
Jyväskylästä16 km
Ajo-ohjeLaukaantieltä Vihtavuoren liittymästä oikealle - huoltoasemalta vasemmalle kohti tehdasta - ennen porttia vasemmalle viitta "vedenottamo" - seuraavista risteyksistä oikealle kunnes olet pumppaamon kopin kohdalla. Jyväskylästä ajaa n. 20 min.
OsoiteSiikalantie, Laukaa
KuvausKirkas vesi, ei tarvitse lamppua. Höttöinen mutapohja. Max. syvyys n.12 m. Pumppaamon rannasta lähtee vesiputki keskelle järveä, mikä on hyvä apu suunnistuksessa. Paljon rapuja.

Suolammit

Syvyys0-11m
Vesistö-
Jyväskylästä35 km
OsoiteValkolantie 820, Laukaa
KuvausJyväskylästä tullessa ensimmäinen lampi on syvempi, maksimisyvyys 12 m. Pohja on vihreän kasvuston peitossa lukuunottamatta syvintä kohtaa, jossa on kuollut ruskea alue. Lammessa näkyy ahvenparvia ja haukia sekä pieniä vesihyönteisiä. Vesi on kirkasta, mutta kesällä varsin lämmintä. Toiseen lampeen on helppo lähteä sukeltamaan pieneltä hiekkarannalta, jonne voi ajaa autolla. Tämä lampi on viereistä matalampi. Molemmat ovat oivia paikkoja kevään ensi sukelluksiin ja esim. suunnistusharjoituksiin.

Video pinnalta ( mp4 formaatissa )

Syvä proomu, Kinkomaa

Veneestä
Syvyys25-32 m
VesistöPäijänne
Jyväskylästä20 km
KuvausSyvälle proomulle sukelletaan veneestä. Kohde on syvä ja pimeä, joten se soveltuu kokeneemmille sukeltajille. Syvin kohta n. 32 m. 30-metrinen proomu makaa pohjassa kyljellään ja ylempi kylki on noin 25 metrissä. Proomulla tapaa yleensä matikoita.

Yläinen Liesjärvi

Syvyys0-20 m
Vesistö
Jyväskylästä57 km
Ajo-ohjeJyväskylästä noin 46 km Jämsää kohti, kunnes käännytään Juokslahdessa vasemmalle 'Patajoki 5'. Ajetaan tietä 4,6 km, käännytään t-risteyksestä oikealle. Ajetaan n. 1,2 km, kunnes käännytään vasemmalle kohti Turkinkylää (Touvilantie). Tätä ajetaan n. 1,6 km, kunnes sikalan kohdalta (sika katolla) käännytään vasemmalle Karhunmäentielle. Ajetaan n. 2,3 km, kunnes käännytään oikealle. Ajetaan 100 m ja jälleen käynnös oikealle. Tästä kohteeseen 600 m.
OsoiteKarhumäentie, Jämsä (lähin)
KuvausKohde käy kaikille, vesi on kirkasta eikä tarvitse lamppua, max. syvyys 20m, pohja pääosin sammalkasvuston peitossa. Kohteessa laavu ja nuotiopaikka, jossa mahdollisuus paistaa makkaraa. Omat puut mukaan.