/


Historia

Järviosaston Sukeltajista Sammakot ry:ksi - Sukelluksen alkuvuodet Jyväskylän seudulla

Sammakoiden Historiikki 1968-2008

Seuramme on toiminut aktiivisesti vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa aina perustamisestaan lähtien. Usein tehtäväpyynnöt ovat onnettomuuksien uhrien etsintää, mutta joskus iloisempiakin. Vuonna 1974 tuli kahdelle seuramme sukeltajalle erikoinen pyyntö lähteä etsimään presidenttimme omaisuutta Konneveden Siikakoskesta. Kutsun oli esittänyt valtion päämiehen lohiveneen soutaja presidentin tietämättä. Esine oli itäisen naapurimme päämieheltä lahjaksi saatu taskumatti, jonka presidentin adjutantti toheloi koskeen. Tämä oli kovasti harmittanut adjutanttia sekä presidenttiä. Uhrautuvat sukeltajat löysivät taskumatin ja joivat säilyneen konjakin löytöpalkkionaan. Tyhjä taskumatti palautettiin adjutantille. Taskumatin saatuaan presidentti selvitti, ketä olivat nämä urhoolliset sukeltajat, jotka olivat pelastaneet hänen vanhan palvelijansa ja lähetti heille paketin sekä seuraavanlaisen saatekirjeen:

 

"Hyvät pojat!

Olen kovin iloinen, että taskumattini löytyi Teidän uutterien ponnistustenne ansiosta. Olin jo täysin luopunut toivosta tavata vanhaa hyödyllistä palvelijaa. Vielä iloisemmaksi, kuin minut, teitte turvallisuusmieheni, joka piti itseään syyllisenä taskumatin pudottamiseen. . Teitte oikein kun otitte ryypyt löydön kunniaksi. Toivottavasti tavara ei ollut turmeltunut. Lähetän Teille kiitokseni ohella pullon konjakkia kummallekin."

 

Toinen tapaus sattui syysleirillä Turun Airistolla. Sukellukset oli jo tehty ja syysjuhla aloitettu, kun vähän ennen puoltayötä saapui hotellin virkailijan mukana ruotsia puhuva mieshenkilö. Hätääntyneenä mieshenkilö kertoi, kuinka hänen lompakkonsa, jossa oli paljon rahaa ja tärkeitä papereita, oli pudonnut purjeveneestä laiturille noustessa. Kerroimme, että olimme nyt juhlineet, mutta auttaisimme häntä aamulla. Aamuvirkku sukeltaja sukelsi heti aamunkoitteessa ja sieltähän se lompakko löytyi. Syystäkin oli omistaja iloinen, sillä lompakko oli kuin voipaketti, täynnä kruunuja. Palkkiorahoilla maksettiin leirin majoituskustannukset.